Зміна № 1 ДСТУ 7028:2009 РОСЛИННИЦТВО. ГРАНУЛИ ХМЕЛЮ. ТЕХНІЧНІ УМОВИ

Зміна № 1 

ДСТУ 7028:2009

РОСЛИННИЦТВО. ГРАНУЛИ ХМЕЛЮ.

Технічні умови

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Київ

ДП «УкрНДНЦ»

2021

 

Код УКНД  65.020.20. 2011.220

Зміна №1                              ДСТУ 7028:2009

Сторінка 1

Сторінок  4

 

1. РОЗРОБЛЕНО:  Технічний комітет стандартизації  «Хміль та продукти його переробки»  (ТК-36). Інститут сільського господарства Полісся НААН.

2. ПРИЙНЯТО та надано чинності: наказ Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості»  «_» ______, №    з  2021  -  __  -  __

 

Чинна   від  2021 - __ - __

 

Розділ 12

 

Пункт 12.6.1 долучити речення «Метод також передбачає можливість нагрівання наважки інфрачервоною лампою та її безперервного сушіння та зважування аналізатором вологи за встановленою програмою.

Пункт 12.6.2 долучити до переліку:

 

Аналізатор вологи, метрологічні характеристики якого дозволяють виконувати дане випробування, згідно з вимогами Настанови з експлуатації;

Електромлин – згідно з вимогами Настанови з експлуатації;

Алюмінієва чаша – згідно з чинним нормативним документом;

Пінцет – згідно з чинним нормативним документом;

Капсулатка – згідно з чинним нормативним документом;

Ємність для розмеленого зразка.

 

Долучити пункти та підпункти 12.6.6, 12.6.6.1 – 12.6.6.8

Пункт 12.6.6 Метод визначення масової частки вологи в гранулах хмелю за допомогою аналізатора вологи (модифікація методу ЕВС 7.2).

Зміна №1 ДСТУ 7028:2009

Сторінка 2

 

Підпункт 12.6.6.1. Суть методу -  згідно п.12.6.1

Підпункт 12.6.6.2 Апаратура, матеріали та реактиви - згідно п. 12.6.2

Підпункт 12.6.6.3 Відбирання проб.

Пробу, не менше як 20 г гранул хмелю, відібрану на аналіз із середньої проби, подрібнюють на електромлині. Наважку масою 5,0 г відбирають з п’яти точок.

 

Підпункт 12.6.6.4 Готування до випробовування

 

Готують аналізатор вологи  до роботи згідно з вимогами Настанови з експлуатації.

Вмикають аналізатор вологи під’єднанням блока живлення до мережі змінного струму. Натискають кнопку (І). Після проходження внутрішніх тестів та автоматичного внутрішнього калібрування на цифровому індикаторі висвічується нульове значення, що є ознакою готовності вологоміра до роботи.

Відповідність вологоміра нормативним метрологічним характеристикам забезпечується після 15 хвилин від моменту ввімкнення ваг.

До того визначення є можливі, але похибка зважування може бути вища від нормованої. При нетривалих перервах в роботі можна перевести прилад в режим очікування утриманням кнопки (І), при цьому відключається індикатор, але напруга на елементи схеми подається. Після виведення приладу з режиму очікування натисканням кнопки (І) необхідності в періоді «прогрівання» немає.

 

Зміна №1 ДСТУ 7028:2009

Сторінка 3

 

Підпункт 12.6.6.5 Випробування

 

Відкривають кришку нагрівальної камери вологоміра, встановлюють алюмінієву пусту чашу на опору для чашки за допомогою пінцету. Відбувається зважування чаші в грамах. Натискають кнопку «Enter» (вхід) для проведення тарування, щоб врахувати масу пустої чаші.

 

Дістають пінцетом чашу з аналізатора. Відбирають з середньої проби подрібнених гранул  хмелю наважку 5,0 г, розподіляють її рівномірно по денцю чаші, встановлюють чашу з зразком на опору для чашки. На дисплеї з’явиться виміряне значення маси зразка.

 

Закривають кришку нагрівальної камери, після чого прилад подає звуковий сигнал про початок вимірювання. Під час роботи аналізатора вологи на екрані постійно висвічується час та показник масової частки вологи у %.

Після закінчення висушування зразка до постійної маси, (про що прилад подає звуковий сигнал тричі та з’являється вказівка «END» (кінець), кінцевий результат визначення вологи висвічується на дисплеї, який залишається на дисплеї до натискання клавіші «CF».

Для повернення приладу в режим зважування  необхідно натиснути клавішу «CF».

Відкривають кришку нагрівальної камери. Виймають за допомогою пінцету чашу із визначеним  зразком, очищають її від зразка за допомогою щіточки.

Закривають кришку нагрівальної камери.

 

Зміна №1 ДСТУ 7028:2009

Сторінка 4

 

Для вимкнення приладу натискають, утримуючи кнопку «Пуск» (І) та відключають блок живлення від мережі змінного струму.

 

Підпункт 12.6.6.6 Опрацювання результатів

За кінцевий результат приймають середнє арифметичне результатів двох паралельних визначень.

 

Підпункт 12.6.6.7 Збіжність результатів

Допустима розбіжність між результатами двох паралельних визначень, виконаних для  однієї і тієї самої проби гранул хмелю, отриманих одним оператором в одній лабораторії за однакових умов  не повинна перевищувати  0,3 %.

 

Підпункт 12.6.6.8 Відтворюваність результатів

Допустима розбіжність між результатами двох паралельних визначень, виконаних для однієї і тієї самої проби гранул хмелю в різних лабораторіях не повинна перевищувати  0,5%.